La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

11 d’octubre: Sant Joan XXIII, papa

Podcast Descarregar
Text de l'Evangeli (Lc 10,25-37): En aquell temps, un mestre de la Llei es va aixecar i, per posar a prova Jesús, li va fer aquesta pregunta: «Mestre, què haig de fer per a posseir la vida eterna? Jesús li digué: «Què hi ha escrit en la Llei? Què hi llegeixes?». Ell va respondre: «Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb tota la força i amb tot el pensament, i estima els altres com a tu mateix». Jesús li digué: «Has respost bé: fes això i viuràs».

Però ell, amb ganes de justificar-se, preguntà a Jesús: «I qui són els altres que haig d'estimar?». Jesús va contestar dient: «Un home baixava de Jerusalem a Jericó i va caure en mans d'uns bandolers, que el despullaren, l'apallissaren i se n'anaren deixant-lo mig mort. Casualment baixava per aquell camí un sacerdot; quan el veié, passà de llarg per l'altra banda. Igualment un levita arribà en aquell indret; veié l'home i passà de llarg per l'altra banda. Però un samarità que anava de viatge va arribar prop d'ell, el veié i se'n compadí. S'hi acostà, li amorosí les ferides amb oli i vi i les hi embenà; després el pujà a la seva pròpia cavalcadura, el dugué a l'hostal i se'n va ocupar. L'endemà va treure's dos denaris i els va donar a l'hostaler dient-li: ‘Ocupa't d'ell i, quan jo torni a passar, et pagaré les despeses que facis de més’.

»Quin d'aquests tres et sembla que es va comportar com a proïsme de l'home que va caure en mans dels bandolers?». Ell respongué: «El qui el va tractar amb amor. Llavors Jesús li digué: «Vés, i tu fes igual».

«I qui són els altres que haig d’estimar?»

Fra Josep Mª MASSANA i Mola OFM (Barcelona, Espanya)

Avui celebrem la festa de sant Joan XXIII, de l’Orde Franciscà Seglar (OFS) des dels seus 14 anys. La seva vida va ser un llarg recorregut a partir de la senzillesa de la seva família camperola: estudis al seminari, sacerdot, secretari episcopal, director espiritual i professor dels seminaristes en Història de l’Església, diplomàtic, cardenal, nunci de Pius XII a França, Papa i iniciador del Concili Vaticà II.

A llarg d’aquest camí, va ser sobretot un pastor segons el cor de Déu, dels qui fan olor d’ovella, segons encuny del papa Francesc; era dels qui no «passen de llarg per l’altra banda» (cf. Lc 10,31.32), com diu l’Evangeli d’avui, en veure l’home apallissat pels bandolers, abandonat al marge i a la cuneta de la humanitat. Joan XXIII és dels pastors que es posa al servei dels qui viuen a les perifèries, segons una altra feliç expressió del Papa.

Jesús avui fa una dura critica a la gent d’Església —sacerdot, levita— que, no es desvien del seu camí, per atansar-se als desgraciats, perquè estan convençuts que ja compleixen el seu servei al temple, que amb això ja en tenen prou i no cal que es preocupin dels altres.

Per altra banda amb la paràbola del bon samarità, Jesús planteja qui és veritablement “pròxim” del seu germà. Si ens atansem a qui està allunyat, a qui és diferent, ja som “pròxims”. Jesús fa l’elogi dels qui se saben apropar i fer-se propers als altres. En tenim un model excel•lent en la persona de sant Joan XXIII. Ell veia aquests germans arraconats no com a empestats, sinó, simplement com a germans. Sempre deia: «Acostem-nos, coneguem-nos, estimem-nos i respondrem a la pregària de Jesús: que tots siguin u».

Segur que Jesús, mentre meditem sobre l’Evangeli d’aquesta festa, també ens està dient: «Ves, i tu fes igual» (Lc 10,37).

La nova web d'evangeli.net ja està disponible. Esperem que la distribució dels continguts i les noves funcionalitats facilitin la lectura i meditació de l'Evangeli i el seu comentari.