La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

23 d'abril: Sant Jordi, màrtir, patró secundari de Catalunya
Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 15,1-8): En aquell temps, Jesús digué als deixebles: «Jo soc el cep veritable i el meu Pare és l’agricultor (...). Estigueu en mi i jo en vosaltres. Com la sarment no pot portar fruit per si mateixa si no s’està en el cep, així tampoc vosaltres si no esteu en mi (...). Si esteu en mi i les meves paraules estan en vosaltres, demaneu tot el que vulgueu i se us farà. En això és glorificat el meu Pare: que porteu molt de fruit i esdevingueu deixebles meus».

Sant Jordi, màrtir, patró secundari de Catalunya

Fra Josep Mª MASSANA i Mola OFM (Barcelona, Espanya)

Avui celebrem la festa de sant Jordi, patró secundari de Catalunya. Fou un cavaller ardit, martiritzat probablement a Lydda, Israel. Si la història és parca en dades biogràfiques, la llegenda ha “completat” la seva figura. Venerat des del segle IV, l'han elegit com a patró diversos països i llocs. Al segle XIII, la seva devoció entrà a Catalunya i Aragó, que també el va escollir com a patró.

Sant Jordi encarna no solament valors patriòtics, culturals, literaris i cavallerescs, sinó també i sobretot, valors profundament cristians. En efecte: d'on havia de treure sant Jordi la valentia per a lluitar contra el drac i alliberar la princesa? De la seva unió i comunió amb Jesús que l'alimentà amb la saba de la pròpia vida: «Jo soc el cep, vosaltres les sarments» (Jn 15,5). D'on va pouar la força per a ser fidel i suportar el martiri? Del Senyor que va dir: «Sense mi no podeu fer res» (Jn 15,5).

La diada de sant Jordi ens invita a estar ben units amb Jesús per a rebre la seva vida, i amb els altres, per a fer-los-en participar.