La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dilluns 18 de durant l'any

Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 14,13-21): En aquell temps, (...) arribat el capvespre, els deixebles s'acostaren a dir-li: «Aquest lloc és despoblat i ja s'ha fet tard. Acomiada la gent, i que vagin als pobles a comprar-se menjar». Però Jesús (...) va manar que la gent s'assegués a l'herba, prengué els cinc pans i els dos peixos, alçà els ulls al cel, digué la benedicció, partí els pans, els donà als seus deixebles, i ells els donaren a la gent. Tots en van menjar i quedaren saciats (...).

El "pa" i la "benedicció" en l'Eucaristia

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui destaquen dos elements molt propis de l'Eucaristia. Primer: per a instituir l'Eucaristia Jesucrist escull el "pa", perquè és com una imatge de la passió. El pa pressuposa que la llavor —el gra de blat— ha caigut a terra, "ha mort", i que de la seva mort ha crescut la nova espiga. El pa terrenal pot arribar a ser portador de la presència del Crist perquè reuneix en si "mort" i "resurrecció".

Segon, la "benedicció". Se'ns diu que Jesús prengué pa i pronuncià la benedicció (i l'acció de gràcies). No es menja sense donar les gràcies a Déu pel do que Ell ofereix. Les paraules de la institució estan en aquest context d'oració; en elles, l'agraïment esdevé benedicció i transformació: finalment, el Crist és Ell mateix el "pa de vida" que se'ns ofereix com aliment espiritual.

—Beneït sigueu per sempre, Déu de l'univers, perquè amb el nou "mannà" us heu lliurat a nosaltres mitjançant l'amor acollidor del Fill.