La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dimarts 26 de durant l'any
Descarregar
Text de l'Evangeli (Lc 9,51-56): (...) [Jesús] envià missatgers davant d’ell. I anant en camí, entraren en un poble de samaritans, per a preparar-li allotjament. I no el reberen, perquè el seu aspecte era de qui anava a Jerusalem. I havent-ho vist els deixebles, Jaume i Joan digueren: «Senyor, ¿vols que diguem que baixi foc del cel i els consumeixi?» (...).

"Patologies de la raó" i "patologies de la religió"

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, Jesucrist reprèn els Boanerges ("fills del tro"), per la seva disposició violenta, absolutament injustificable. Sense pau entre la raó i la fe no pot haver tampoc pau al món. Les "patologies de la religió" i les "patologies de la raó" són fatals perquè "ressequen" les fonts de la moral i del Dret.

Les primeres instrumentalitzen Déu amb vista a absolutitzar el propi poder: identifiquen allò "absolut" (propi de Déu) amb la seva comunitat i interessos. Aleshores el bé és el que serveix al propi poder; desapareix la diferència entre el bé i el mal; moral i Dret esdevenen partidistes. Les "patologies de la raó", típiques de les ideologies totalitàries, desvinculen la raó respecte de Déu, tot pretenent —inútilment— construir l'home nou. Però quan la religió i la moral no pertanyen a la raó, aleshores l'home resta a mercè de la producció.

—Senyor, la consciència de ser creats per Vós ens defensa de l'horror de "l'home produït" (que seria destruït tan aviat com finís la seva "utilitat"). Som els teus fills!