La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dimarts 5 durant l'any
Descarregar
Text de l'Evangeli (Mc 7,1-13): En aquell temps, els fariseus i alguns mestres de la Llei que havien vingut de Jerusalem es van reunir entorn de Jesús, i (...) preguntaren: «Com és que els teus deixebles no segueixen la tradició dels antics, sinó que mengen amb les mans impures?». Ell els respongué: «Amb tota la raó Isaïes va profetitzar de vosaltres, hipòcrites, quan va escriure: ‘Aquest poble m'honora amb els llavis, però el seu cor es manté lluny de mi. El culte que em donen és buit, les doctrines que ensenyen són preceptes humans’. Vosaltres abandoneu els manaments de Déu i observeu la tradició dels homes» (...).

Jesús, intèrpret profètic de la "Llei de Moisès"

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui Jesucrist denuncia escribes i fariseus per aferrar-se sense discerniment a les "tradicions dels antics". Jesús no és un rebel ni un liberal, sinó l'intèrpret profètic de la Llei de Moisès: no la suprimeix, sinó que li dóna acompliment, exigint una raonada responsabilitat moral (perquè les lleis no són bones per ser, simplement, tradició). Isaïes i altres profetes ja havien formulat la mateixa denúncia.

En l'interior de la "Torá" distingim: 1) un "dret casuístic", adequat per a l'Israel històric, però susceptible de canvi; 2) els "principis essencials" del dret diví mateix, amb els que les normes pràctiques —d'Israel i de tots els pobles— s'han de confrontar, desenvolupar i corregir-se. Jesús no fa res de rar quan contraposa les normes casuístiques pràctiques desenvolupades en la "Torá" a la pura voluntat de Déu com la "major justícia" que hom podria esperar dels fills de Déu.

—Jesús, com "l'Elegit", com el profeta que és amb Déu mateix "cara a cara", demana el compliment més ple de la "Torá".