La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Diumenge II després de Nadal
Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 1,1-18): Al principi existia el qui és la Paraula. La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu. Ell estava amb Déu al principi. Per ell tot ha vingut a l'existència, i res no hi ha vingut sense ell. En ell hi havia la vida, i la vida era la llum dels homes (...). A tots els qui l'han rebut, als qui creuen en el seu nom, els ha concedit de ser fills de Déu (...).

El Pròleg de Joan ("D'on ets?"). La fe en Jesús ens fa néixer de Déu

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, l'evangelista Joan, que tantes vegades evoca la pregunta sobre l'origen de Jesús, no anteposa en el seu Evangeli una genealogia. Però en el seu "Pròleg" presenta de manera explícita i grandiosa la resposta a la pregunta sobre el "d'on ets?" de Jesucrist: "Al principi existia el qui és la Paraula. La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu".

Alhora, Joan ha ampliat aquesta resposta, tot fent d'ella una definició de l'existència cristiana: "A tots els qui l'han rebut, als qui creuen en el seu nom, els ha concedit de ser fills de Déu". És a dir, aquells qui creuen en el nom del Crist reben per això mateix un nou origen.

—Igual que, al final, les genealogies son interrompudes —perquè Jesús no fou generat per Josep, sinó que nasqué realment de la Verge Maria per obra de l'Esperit Sant—, això mateix val també per a nosaltres: la nostra vertadera "genealogia" és la fe en Jesús, que ens atorga una nova procedència, ens fa néixer "de Déu".