La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

Dijous 27 de durant l'any
1ª Lectura (Ga 3,1-5): Gàlates insensats! Com és que us heu deixat fascinar, després d'haver tingut davant els ulls la figura de Jesús clavat a la creu? Responeu només això: L'Esperit, el vau rebre perquè havíeu practicat la Llei o perquè heu cregut? És possible que sigueu tan insensats? Havíeu començat rebent els dons de l'Esperit, i ara voleu acabar l'obra de Déu amb les vostres pròpies obres? Tants dons de l'Esperit, com heu experimentat, els tindríeu per no res? No m'ho puc creure. Digueu-me: quan Déu us dóna l'Esperit i obra prodigis entre vosaltres, ho fa perquè havíeu practicat la Llei o perquè heu cregut?
Salm responsorial: Lc 1
R/. Beneït sigui el Senyor, Déu d'Israel, ha visitat el seu poble i l'ha redimit.
El Senyor fa que s'aixequi un salvador poderós a la casa de David, el seu servent, com ho havia anunciat, de temps antic, per boca dels seus sants profetes.

Així ens salva, alliberant-nos dels enemics, de les mans dels qui ens volen mal, mogut per l'amor que el fa fidel als nostres pares, i pel record de l'aliança santa, que jurà al nostre pare Abraham.

Prometent de concedir-nos que sense por, lliures dels enemics, li donem culte amb santedat i justícia tota la vida.
Versicle abans de l'Evangeli (Cf. Hch 16,14): Al·leluia. Obriu, Senyor, el nostre cor perquè escoltem atentament les paraules del vostre Fill. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 11,5-13): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Si algú de vosaltres té un amic, i aquest el va a trobar a mitjanit i li diu: ‘Amic, deixa'm tres pans, que un amic meu ha arribat de viatge, se m'ha presentat a casa i no tinc res per a donar-li’, segur que no li respondrà de dins estant: ‘No m'amoïnis, la porta ja és tancada i tant jo com els meus fills ja som al llit; no em puc aixecar a donar-te'ls’. Us asseguro que, si no s'aixeca a donar-los-hi per fer un favor a l'amic, la impertinència d'aquest l'obligarà a aixecar-se per donar-li tot el que necessita.

»I jo us dic: Demaneu, i Déu us donarà; cerqueu, i trobareu; truqueu, i Déu us obrirà, perquè el qui demana, rep; el qui cerca, troba; i a qui truca, li obren. Quin pare d'entre vosaltres, si el seu fill li demana un peix, en comptes del peix li donarà una serp? I si li demana un ou, ¿li donarà potser un escorpí? Així, doncs, si vosaltres, que sou dolents, sabeu donar coses bones als vostres fills, molt més el Pare del cel donarà l'Esperit Sant als qui l'hi demanen».

© Albada Editorial / evangeli.net

«El Pare del cel donarà l'Esperit Sant als qui l'hi demanen»

Fra Josep Mª MASSANA i Mola OFM (Barcelona, Espanya)

Avui, l'Evangeli és una catequesi de Jesús sobre l'oració. Afirma solemnement que el Pare sempre l'escolta: «Demaneu, i Déu us donarà; cerqueu, i trobareu; truqueu, i Déu us obrirà» (Lc 11,9).

A vegades podem pensar que la pràctica ens diu que això no sempre succeeix, que no sempre “funciona” així. És que cal pregar amb les degudes actituds!

La primera és la constància, la perseverança. Cal pregar sense mai descoratjar-nos, encara que ens sembli que la nostra pregària topa amb un refús, o que no és escoltada tot seguit. És l'actitud d'aquell home inoportú que a mitjanit va a demanar un favor al seu amic. Amb la seva insistència rep els pans que necessita. Déu és l'amic que escolta des de dins al que és constant. Hem de confiar que acabarà donant-nos el que demanem, perquè a més de ser amic, és Pare.

La segona actitud que Jesús ens ensenya és la confiança i l'amor de fills. La paternitat de Déu supera immensament la humana, que és limitada i imperfecta: «Si vosaltres, que sou dolents, sabeu donar coses bones als vostres fills, molt més el Pare del Cel...!» (Lc 11,13).

Tercera: hem de demanar sobretot l'Esperit Sant i no només coses materials. Jesús ens encoratja a demanar-lo, assegurant-nos que el rebrem: «... molt més el Pare del Cel donarà l'Esperit Sant als qui li demanen» (Lc 11,13). Aquesta petició sempre és escoltada. És tant com demanar la gràcia de la pregària, ja que l'Esperit Sant n'és la font i l'origen.

El beat fra Gil d'Assís, company de sant Francesc, resumeix la idea d'aquest Evangeli quan diu: «Prega amb fidelitat i devoció, perquè una gràcia que Déu no t'ha donat una vegada, te la pot donar en una altra ocasió. Per la teva banda posa humilment tota la ment en Déu, i Déu posarà la seva gràcia en tu, segons li plagui».

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «La teva veritat ha dit que si truquem ens respondran, que si demanem, rebrem: Oh Pare etern, els teus servidors estan clamant. Responeu-los» (Santa Caterina de Siena)

  • «Quan necessitem ajuda, Jesús no ens diu que ens resignem i ens tanquem en nosaltres mateixos, sinó que ens dirigim al Pare i li demanem a Ell amb confiança totes les nostres necessitats, des d’aquelles més evidents i quotidianes» (Francesc)

  • «L’Esperit Sant, que ensenya a l’Església i li recorda tot allò que Jesús va dir, també l’educa en la vida de pregària, suscitant expressions que es renoven al si de formes permanents: benedicció, petició, intercessió, acció de gràcies i lloança» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.644)