La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dilluns 19 de durant l'any
Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 17,22-27): I estant ells junts, [ja] a la Galilea, Jesús els digué: «El Fill de l’home ha de ser posat a mans dels homes, i el mataran, i al tercer dia ressuscitarà». I es van entristir molt.

I quan arribaren a Cafarnaüm, els qui cobraven la didracma s’acostaren a Pere, dient: «¿El vostre mestre no paga la didracma?». Diu: «Sí». I havent entrat a la casa, se li avançà Jesús, dient: «Què te’n sembla, Simó? Els reis de la terra, de qui reben impost o cens, dels seus fills o dels estranys?». I en haver dit ell: «Dels estranys», li diu Jesús: «Els fills, doncs, n’estan lliures (...)».

Jesús és el nou Temple

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui llegim dos paràgrafs en providencial connexió: 1. Jesús anuncia la seva passió (i resurrecció); 2. Jesús paga el tribut del temple. Jesucrist fou exquisidament respectuós amb el Temple de Jerusalem ("la casa del meu Pare"). Però, mitjançant la seva crucifixió, l'antic culte del temple restà abolit i, alhora, dut al seu acompliment.

El rebuig a Jesús, la seva crucifixió, significa simultàniament la "demolició" del temple. Arriba un nou culte en un temple no construït per homes: el seu Cos —sacrificat i ressuscitat— que congrega totes els pobles i els uneix en el sagrament de l'Eucaristia. Amb l'obediència del Crist s'ha realitzat l'expiació dels pecats que intentaven els sacrificis d'animals i, així, Jesús mateix s'ha posat en el lloc del temple: Ell és el nou Temple.

—Amb la vostra resurrecció, Jesús, comença un nou mode de venerar Déu, no ja en una o altra muntanya, sinó "en esperit i en veritat", tot vivint l'obediència del Pare.