La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dissabte 4 de Quaresma

Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 7,40-53): En aquell temps, alguns del poble que havien sentit parlar a Jesús començaren a dir: «Aquest és realment el Profeta». D'altres deien: «És el Messies». Però uns altres replicaven: «¿És que el Messies ha de venir de Galilea? ¿No diu l'Escriptura que el Messies serà descendent de David i que ha de venir de Betlem, el poble d'on era David?». La gent es va dividir per causa d'Ell. Alguns volien agafar-lo, però ningú no el va detenir (...).

Qui són els acusadors de Jesús? (la qüestió dels "jueus" a Joan)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui a l'Evangeli notem una certa "polèmica" entre "els jueus" al voltant de Jesús. En el quart Evangeli aquest no és un fet puntual, sinó que apareix com una constant durant la pujada de Jesús a Jerusalem. Però, al final, quins foren realment els acusadors de Jesucrist? Segons sant Joan, van ser simplement "els jueus". Aquesta expressió, però, no indica de cap de les maneres en poble d'Israel com a tal, i molt menys encara comporta un to "racista".

Joan mateix pertanyia al poble israelita, com Jesús i els seus. La comunitat cristiana primitiva era formada enterament per jueus. Aquesta expressió té en Joan un significat precís i rigorosament delimitat: es refereix solament a l'aristocràcia del temple (en ella, fins i tot, poden haver-hi excepcions, com Nicodem). A Marc, apareixen "els jueus", és a dir, els cercles sacerdotals distingits, i també l'anomenat "ochlos" (la "masa"), que estava formada pel grup de partidaris de Barrabàs, però no el poble jueu pròpiament dit.

—Jesús, aquí em teniu per a defensar-vos, perquè em crideu pel meu nom propi.