La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dijous 5 de Quaresma

Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 8,51-59): En aquell temps, Jesús digué als jueus: «Us ho ben asseguro: els qui guarden la meva paraula no veuran mai la mort». Llavors els jueus li replicaren: «Ara sabem de cert que estàs endimoniat. Abraham va morir, i també els profetes, i tu goses dir: ‘Els qui guarden la meva paraula no tastaran mai la mort’. ¿Que potser ets més gran que Abraham, el nostre pare? Ell va morir, i també van morir els profetes. Per qui et tens?» (...). Jesús els respongué: «Us ho ben asseguro: des d'abans que Abraham nasqués, jo sóc» (...).

Jesús, "Jo sóc" anterior a Abraham

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui apareix novament el "Jo sóc" de Jesús. Segueix encara en l'aire la pregunta: "Qui sou vós?"; "D'on veniu?". La referència que els interlocutors fan a Déu com a Pare, més enllà d'Abraham, li atorga al Senyor l'oportunitat d'explicar, un com més, amb claredat el seu origen.

Tal com afirma Jesús, Abraham no solament remet —per sobre d'ell mateix— a Déu Pare, sinó sobretot al futur, a Jesús, al Fill: "Abraham, el vostre pare, s'entusiasmà esperant de veure el meu dia, el veié i se'n va alegrar". A l'objecció dels jueus que Jesús no podia haver vist Abraham, els respongué: "Des d'abans que Abraham nasqués, Jo sóc". "Jo sóc": un cop més apareix misteriosament realçat el simple "Jo sóc", però ara definit en contrast amb el "era" d'Abraham.

—Enfront del món de l'arribar i passar, del sorgir i desaparèixer, es contraposa el "Jo sóc" de Jesús, un mode de ser absolutament únic, que supera totes les categories humanes.