La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Diumenge XXV (A) de durant l'any

Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 20,1-16): En aquell temps, Jesús digué als deixebles aquesta paràbola: «Amb el Regne del cel passa com amb un propietari que va sortir de bon matí a llogar treballadors per a la seva vinya (...). Quan va arribar el vespre, l'amo de la vinya va dir a l'encarregat: ‘Crida els treballadors i paga'ls el jornal. Comença pels qui han arribat darrers i acaba pels primers’. Vingueren, doncs, els qui havien començat a treballar al final de la tarda i van cobrar un denari cada un.

»Quan va tocar als primers, es pensaven que cobrarien més, però també van rebre un denari. Mentre cobraven, protestaven contra el propietari i deien: ‘Aquests darrers han treballat només una hora i els pagues igual que a nosaltres, que hem hagut de suportar el pes de la jornada i la calor’. L'amo va respondre a un d'aquests: ‘Company, jo no et faig cap injustícia. ¿No havíem fet tractes per un denari? Doncs pren el que és teu i vés-te'n. A aquest darrer li vull donar igual que a tu (...)».

L'especulació

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, l'explicació del Senyor —que toca el tema del treball— descobreix un assumpte de rabiosa actualitat: en l'escena sorgeix un conat de tensió, fruit del càlcul especulatiu d'alguns dels actors. Els contractats a primera hora, abans que establir greuges comparatius, s'haurien d'haver alegrat perquè altres "con-ciutadans" també havien pogut treballar.

Els drets individuals, desvinculats d'un conjunt de deures que els atorgui un sentit profund, es trasbalsen i donen lloc a una espiral d'exigències pràcticament il•limitada i mancada de criteris. Són moralment inacceptables les tendències actuals envers una economia de curt —a vegades, brevíssim— terme, conseqüència de l'especulació egoista. Això exigeix una reflexió sobre el sentit de l'economia, del treball i de les seves finalitats, a més d'una profunda revisió amb gran volada del model de desenvolupament.

—Jesús, el meu Redemptor, Vós heu vingut a salvar-me perquè no heu pensat en els vostres drets, sinó en la meva necessitat: el vostre amor —que traspua "gratuïtat"— no es detingué tot calculant el cost del meu rescat.