La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Divendres 29 durant l'any
Descarregar
Text de l'Evangeli (Lc 12,54-59): En aquell temps, Jesús deia també a la multitud: «(...) Hipòcrites, sabeu interpretar l’aspecte de la terra i del cel, però el temps present, ¿com és que no el sabeu interpretar? I ¿com és que per vosaltres mateixos no discerniu el que és just? (...)».

"Positivisme" i "Dret Natural"

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui també se'ns dóna millor predir el temps que discernir allò just. L'auge del "positivisme jurídic" ("el que és just és allò que permet la llei"), ha marginat el clàssic "Dret Natural" com una doctrina típica del catolicisme.

El "positivisme" considera la naturalesa com un conjunt de dades objectives, vinculades entre si com causes i efectes. Des d'aquesta concepció purament formal (pròpia de les ciències naturals), no es pot establir cap pont entre la "naturalesa" ("ésser") i "l'ètica" ("deure"); solament poden derivar-se'n explicacions funcionals. Paral•lelament, allò que no és verificable o falsable no entraria en l'àmbit de la raó. Així, la moral i la religió passarien al que és "subjectiu" (fora de l'àmbit de l'estricta raó), tot formant una "subcultura". Però, ¿realment hom pot reduir l'home a funcions mecàniques?

—La raó positivista, que sols percep allò funcional, s'assembla als edificis de ciment armat sense finestres, en els que aconseguim el clima i la llum per nosaltres mateixos, sense voler rebre ambdues coses del gran món de Déu.