La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Advent: 18 de Desembre
Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 1,18-24): I la generació de Jesucrist fou així: Maria, la seva mare, estant esposada amb Josep, abans de viure junts es trobà que havia concebut en el seu ventre per obra de l’Esperit Sant.

Josep, el seu espòs, que era just i no la volia infamar, va decidir repudiar-la en secret. Mentre pensava en aquestes coses, se li aparegué en somnis un àngel del Senyor, i li digué: «Josep, fill de David, no tinguis por de rebre Maria com a la teva esposa, ja que el que ha estat engendrat en ella és obra de l’Esperit Sant. Infantarà un fill, i li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà el seu poble dels seus pecats» (...).

Sant Josep, espòs de Maria i pare legal de Jesús

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, adrecem la nostra mirada vers la figura de sant Josep. Sant Lluc presenta la Verge Maria com "promesa amb un home de nom Josep, de la casa de David". Sant Mateo atorga major relleu al pare putatiu de Jesús, remarcant que, a través d'ell, el Nen resultava legalment inserit en la descendència davídica i així donava acompliment a les Escriptures, en les que el Messies havia estat profetitzat com "fill de David".

La funció de sant Josep, però, no pot reduir-se a aquest aspecte legal. És model d'home "just", que en perfecta sintonia amb la seva esposa, acull el Fill de Déu esdevingut home i vetlla pel seu creixement humà. Entre altres aspectes, destaca el seu silenci, amarat de contemplació del misteri de Déu, amb una plenitud de fe i amb una actitud de total disponibilitat envers la voluntat divina.

—Jesús, Vós aprenguéreu del vostre pare Josep —en el pla humà— la forta interioritat que és el pressupost de l'autèntica justícia, la "justícia superior" que ensenyàreu als vostres deixebles.

Sant Josep, home just, viu la Llei com "evangeli"

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, Mateu ens diu que Maria era promesa de Josep. Segons el dret jueu vigent, el compromís significa a ja un vincle jurídic entre ambdues parts, de manera que Maria podia ser anomenada "muller de Josep", tot i que encara no s'havia produït l'acte de rebre-la a casa... Però Josep constatà que Maria esperava un fill.

Josep desconeix l'origen del nen. Ha de suposar que Maria havia trencat el compromís i —segons la Llei— ha d'abandonar-la, però pot elegir entre un acte jurídic públic (denúncia davant de tribunal) o una forma privada: escull la segona possibilitat per tal de no "denunciar-la". Com a home "just", prova d'interpretar i aplicar la Llei de manera justa. Ell ho fa amb amor, no vol exposar públicament Maria a la ignomínia. L'estima fins i tot en el moment de la gran desil•lusió. Viu la Llei com "evangeli", cerca el camí de la unitat entre la llei i l'amor.

—Sant Josep està preparat interiorment per al missatge nou, inesperat i humanament increïble, que rebrà de Déu.

La finesa de Josep per a percebre allò diví (un àngel se li aparegué en somnis)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, un àngel se li apareix en somnis a Josep, però en somnis que són realitat i revelen realitats. Se'ns mostra un tret essencial de la figura de sant Josep: la seva finesa per a percebre allò diví i la seva capacitat de discerniment. Solament a una persona íntimament atenta al que és diví, dotada d'una peculiar sensibilitat per a Déu, li pot arribar un missatge d'aquesta manera.

El missatge és impressionant i requereix una fe excepcionalment valenta. ¿És possible que Déu hagi actuat així en un ésser humà? Josep estava considerant en el seu interior quina havia de ser la reacció justa davant l'embaràs de Maria. I ara se li interpel•la explícitament en quant a "fill de David", tot indicant-li amb això la tasca que se li confia en aquest esdeveniment: com a destinatari de la promesa feta a David, ell ha de garantir la fidelitat de Déu.

—"No tinguis por": amb la mateixa exhortació de l'àngel a Maria, Josep es troba ara implicat en el misteri de l'Encarnació de Déu.