La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Nadal: 12 de Gener
Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 3,22-30): En aquell temps, Jesús se n'anà amb els seus deixebles al territori de Judea. S'hi va estar un cert temps amb ells i batejava. També Joan batejava, a Enon, prop de Salim, on hi havia molta aigua, i la gent hi anava a fer-se batejar (...). Joan [els deia]: «(...) Vosaltres mateixos sou testimonis del que vaig declarar: ‘Jo no sóc pas el Messies, sinó que he estat enviat davant d'ell’ (...). Ell ha de créixer, i jo he de minvar».

El baptisme de Joan, incoació del Baptisme cristià

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui podem imaginar l'extraordinària impressió que degué causar la figura i el missatge del Baptista en l'efervescent atmosfera d'aquell moment. L'aparició del Baptista comportava quelcom totalment nou. Per fi havia arribat un profeta la vida del qual l'acreditava com a tal, i alhora s'anunciava novament l'acció de Déu en la història: Joan bateja amb aigua, però el més Gran —Aquell que batejarà amb l'Esperit Sant i amb foc— és a punt d'arribar.

El baptisme al que convidava Joan es distingeix de les acostumades ablucions religioses. No és repetible i ha de conduir a un canvi vers una nova forma de pensar i actuar; està vinculat sobretot a l'anunci del judici de Déu i d'algú més Gran que ha de venir. Es podria dir que es tracta d'un renéixer.

—Tot això es desenvoluparà expressament solament en la teologia baptismal cristiana, però ja està incoat en la immersió al Jordà i en el sortir després de les aigües.