La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

27 de Juny: Sant Ciril d’Alexandria, bisbe i doctor de l’Església
Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 5,13-19): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal perd el gust, amb què la tornaran salada? Ja no és bona per a res, sinó per a llençar-la fora i que la gent la trepitgi (...).

»Aquell que deixi de complir un dels manaments més petits, i ensenyi als altres a fer el mateix, serà tingut pel més petit en el Regne del cel; però aquell que els compleixi, i ensenyi a fer-ho, serà tingut per gran en el Regne del cel».

Sant Ciril d’Alexandria, bisbe i doctor de l’Església (370/80-444)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui ens trobem amb una gran figura: sant Ciril d’Alexandria (370/80-444). Ciril fou definit a l’Orient grec com el “custodi de l’exactitud” —que vol dir custodi de la veritable fe— i àdhuc com el “segell dels Pares” (per la seva constant referència als autors eclesiàstics precedents —entre ells, sobretot, Atanasi— amb l’objectiu de mostrar la continuïtat de la pròpia teologia amb la Tradició, garantia de continuïtat amb els Apòstols i amb Crist mateix).

Ciril aviat s’adreçà vers la vida eclesiàstica i rebé una bona educació, tant cultural com teològica. Després de la mort del seu tiet Teòfil (bisbe d’Alexandria), Ciril, el qual encara era jove, fou elegit l’any 412 bisbe de la influent Església alexandrina, tot governant-la amb gran fermesa durant trenta-i-dos anys.

Quan l’any 428 fou elegit bisbe el monjo Nestori, el nou bisbe de Constantinoble suscità aviat opositors, ja que en la seva predicació preferia per a Maria el títol de “Mare del Crist” en el lloc de “Mare de Déu”, títol ja aleshores molt estimat per la devoció popular. El motiu d’aquesta decisió del bisbe Nestori era la seva adhesió a la cristologia de la tradició antioquena que, per tal de servar la importància de la humanitat del Crist, acabava afirmant la separació de la divinitat. La reacció de Ciril fou quasi immediata (cf. Concili d’Efes, a. 431).

—Sant Ciril d’Alexandria fou un incansable i ferm testimoni de Jesucrist, Verb de Déu encarnat, subratllant sobretot la unitat: «Un de sol és el Fill, un de sol és el Senyor Jesucrist, ja sigui abans de la encarnació, ja sigui després de l’encarnació».