La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

30 de setembre: Sant Jeroni, prevere i doctor de l’Església
Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 13,47-52): En aquell temps, Jesús digué a la gent: «(...) Tot mestre de la Llei que s'ha fet deixeble del Regne del cel és semblant a un cap de casa que treu del seu tresor coses noves i coses velles».

Sant Jeroni, prevere i doctor de l’Església (347-420)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui centrarem la nostra atenció en sant Jeroni, un Pare de l’Església que posà la Bíblia al centre de la seva vida: la traduí al llatí, la comentà en les seves obres i, sobretot, s’esforçà per viure-la.

Després de rebre el baptisme, al voltant de l’any 366, s’orientà a la vida ascètica. Marxà cap a Orient i visqué com eremita al desert, dedicant-se seriosament als estudis. La meditació, la solitud, el contacte amb la paraula de Déu varen fer madurar la seva sensibilitat cristiana. L’any 382 es traslladà a Roma. El Papa sant Damàs el prengué com a secretari i conseller; l’animà a començar una nova traducció llatina dels textos bíblics. Després de la mort del Papa, sant Jeroni deixà Roma i emprengué un pelegrinatge, primer a Terra Santa i, després, a Egipte.

L’any 386 es detingué a Betlem, on hi restà fins a la seva mort. Va seguir desenvolupant una intensa activitat: comentà la paraula de Déu; defensà la fe, tot oposant-se amb fermesa a diverses heretgies; exhortà els monjos a la perfecció, ensenyà cultura clàssica i cristiana... La seva formació literària i la seva àmplia erudició li varen permetre revisar i traduir molts textos bíblics. Recolzant en altres col·laboradors, reeixí a oferir una traducció millor: és l’anomenada “Vulgata”, el text “oficial” de l’Església llatina.

—Diu sant Jeroni: «Ignorar les Escriptures és ignorar el Crist».