La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

4 de Novembre: Sant Carles Borromeo, bisbe

Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 10,11-16): En aquell temps, Jesús parlà així: «Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles (...). Jo sóc el bon pastor: conec les meves ovelles, i elles em coneixen a mi, tal com el Pare em coneix, i jo conec el Pare. A més, jo dono la vida per les ovelles. Encara tinc altres ovelles, que no són d’aquest ramat. També les he de conduir jo, i faran cas de la meva veu. Llavors hi haurà un sol ramat amb un sol pastor».

Sant Carles Borromeo, bisbe (1538-1584)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Sant Joan Pau II) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui reconeixem que sant Carles és precisament un d’aquests sants a qui li fou donada la paraula “per a donar a conèixer l’Evangeli”, del qual era “ambaixador”. Ell realitzà aquesta missió de manera heroica amb un lliurament total de les seves forces: en una primera època, durant el Concili de Trento, en els treballs del qual participà activament des de Roma, suportant el pes d’una correspondència abundosa, col·laborant per tal de dur a feliç èxit la fatiga col·legial dels pares conciliars... Després, el mateix cardenal, com arquebisbe de Milà, successor de sant Ambròs, esdevé l’incansable realitzador de les resolucions del concili, tot traduint-les a la pràctica mitjançant diversos sínodes diocesans.

L’Església li deu una radical renovació del clergat, a la qual hi contribuí la institució dels seminaris, l’origen del qual es remunta justament al Concili de Trento. I altres moltes obres, entre les quals la institució de les confraries, de les pies associacions, dels oblats-laics (que prefiguraven ja l’Acció Catòlica), els col•legis, els hospitals per a pobres, i finalment la fundació de la Universitat de Brera en 1572.

—La seva vida es podria sintetitzar en tres expressions magnífiques: fou un pastor sant, un mestre il•luminat, un prudent i sagaç legislador.