La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

10 de Novembre: Sant Lleó el Gran, papa i doctor de l’Església

Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 16,13-19): En aquell temps, Jesús va arribar a la regió de Cesarea de Felip, i preguntava als seus deixebles: «Qui diu la gent que és el Fill de l'home?». Ells respongueren: «Uns diuen que és Joan Baptista; d'altres, Elies; d'altres, Jeremies o algun dels profetes». Ell els pregunta: «I vosaltres, qui dieu que sóc?». Simó Pere li respongué: «Tu ets el Messies, el Fill del Déu viu» (...).

Sant Lleó el Gran, papa i doctor de l’Església (+461)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui celebrem la santedat d’un dels més grans papes que han honorat la seu de Roma. El seu pontificat durà més de 21 anys i ha estat sens dubte un dels més importants en la història de l’Església. El Papa sant Lleó visqué uns temps molt difícils: les reiterades invasions bàrbares, el progressiu debilitament de l’autoritat imperial a Occident i una llarga crisi social havien obligat al Bisbe de Roma a assumir un paper destacat fins i tot en les vicissituds civils i polítiques. Coneixem bé l’acció del Papa sant Lleó gràcies als seus sermons i cartes.

Lleó va promoure incansablement el primat romà, tot presentant-lo com autèntic hereu de l’apòstol Pere: el nombrosos bisbes, en gran part orientals, reunits en el concili de Calcedònia, foren plenament conscients d’això. Aquest concili afirmà la unió de les dues naturaleses humana i divina en l’única Persona del Fill, sense confusió ni separació.

—Aquesta fe en Jesucrist, vertader Déu i vertader home, fou afirmada pel Papa en un important text doctrinal adreçat al bisbe de Constantinoble, l’anomenat “Tomus ad Flavianum” que, en ser llegit a Calcedònia, fou acollit pels bisbes presents amb una aclamació eloqüent, enregistrada en les actes del Concili: «Pere ha parlat per boca de Lleó».