La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

24 d'agost: Sant Bartomeu, apòstol
Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 1,45-51): En aquell temps (...). Veié Jesús Natanael que se li atansava, i diu d’ell: «Aquí teniu veritablement un israelita en qui no hi ha engany». Li diu Natanael: «D’on em coneixes?». Respon Jesús, i li diu: «Abans que Felip et cridés, quan eres sota la figuera, et vaig veure. Li respon Natanael: «Rabbí, tu ets el Fill de Déu, tu ets rei d’Israel!» (...).

Sant Bartomeu, apòstol

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui contemplem la crida de Natanael, tradicionalment identificat amb l'apòstol Bartomeu. Destaca la seva confessió de fe: "Rabí, tu ets el Fill de Déu, tu ets el Rei d'Israel". Aquesta confessió té la funció d'obrir el terreny al quart Evangeli, ja que ofereix un primer i important pas en el camí envers l'adhesió al Crist.

Bartomeu reconeix Jesús tant per la seva relació especial amb Déu Pare, del que és el Fill unigènit, com per la seva relació amb el poble d'Israel, de qui és anomenat rei (atribució pròpia del Messies esperat). Aquests dos elements són essencials: si proclaméssim solament la dimensió celestial de Jesús, tindríem el risc de fer d'Ell un ésser eteri i evanescent; si solament reconeguéssim el seu paper concret en la història, podríem descurar la seva dimensió divina, que constitueix la seva identitat pròpia.

—Sant Bartomeu, intercediu per tal que —tot imitant el vostre pas discret per la vida— jo sàpiga adherir-me a Déu i donar testimoni d'Ell sense realitzar obres sensacionals: l'extraordinari és Jesús!