La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

9 de Novembre: Dedicació de la Basílica del Laterà a Roma

Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 2,13-22): Quan era a prop la Pasqua dels jueus, Jesús va pujar a Jerusalem. En el recinte del temple va trobar els venedors de vedells, de moltons i de coloms, i els canvistes asseguts als seus llocs. Llavors es va fer un fuet de cordes i els tragué tots fora del temple, tant els moltons com els vedells. Va tirar per terra les monedes dels canvistes i els va abocar les taules; i digué als venedors de coloms: «Traieu això d'aquí! No convertiu en mercat la casa del meu Pare!». Els seus deixebles recordaren allò que diu l'Escriptura: «El zel del teu temple em consumeix» (...).

Dedicació de la Basílica del Laterà a Roma

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui celebrem la Dedicació de la basílica de Sant Joan del Laterà, anomenada "mare i cap de totes dels Esglésies de la urbs i de l'orbe". Aquesta basílica fou la primera en ser construïda després de l'edicte de l'emperador Constantí (any 313 dC), concedint al cristianisme la llibertat de religió. Constantí també donà al Papa Melquíades l'antiga propietat de la família dels Laterani, i allí va fer construir la basílica, el baptisteri i la residència del Bisbe de Roma, on habitaren els Papes fins al període d'Avinyó.

El Papa Silvestre celebrà la dedicació de la basílica cap l'any 324, i el temple fou consagrat al Santíssim Salvador. Més tard se li afegiren els noms de sant Joan Baptista i sant Joan Evangelista, dels quals deriva la seva denominació més coneguda. Aquesta festa, a partir de 1565, s'estengué a totes les Esglésies de ritus romà.

—Bo i honorant l'edifici sagrat volem expressar amor i veneració a l'Església romana que presideix en la caritat tota la comunió catòlica.