La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Contemplar l'Evangeli d'avui

Evangeli d'avui + homilía (de 300 paraules)

1ª Lectura (Ag 1,1-8): L'any segon del rei Darius, el dia u del mes sisè, a través del profeta Ageu, el Senyor va fer sentir la seva paraula a Zorobabel, fill de Salatiel, governador de Judà, i a Josuè, fill de Josèdec, gran sacerdot, i els digué: «Això diu el Senyor de l'univers: Aquest poble creu que encara no ha arribat el moment de reconstruir el temple del Senyor». Però la paraula del Senyor diu a través del profeta Ageu: «Com? A vosaltres ja us ha arribat l'hora de viure en palaus enteixinats, i aquest temple ha de quedar en ruïnes? Això diu el Senyor de l'univers: Fixeu-vos què us passa: sembreu molt i colliu poc, mengeu i us quedeu amb gana, beveu i no us poseu mai alegres, us abrigueu i no us passa el fred; els jornalers posen el sou en bosses foradades. Veieu què us passa?, diu el Senyor de l'univers. Au, aneu a tallar fusta a la muntanya i reconstruïu el temple; jo m'hi complauré i en faré un lloc gloriós, diu el Senyor».
Salm responsorial: 149
R/. El Senyor estima el seu poble.
Canteu al Senyor un càntic nou, canteu les seves lloances davant dels qui l'estimen. Se sent feliç Israel del qui l'ha creat, s'alegren del seu rei els fills de Sió.

Lloen el seu nom, el lloen tot dansant, acompanyen els seus cants amb els tambors i les cítares. Perquè el Senyor estima el seu poble, coronarà de triomf els humils.

Els fidels celebren la seva glòria, des dels seus rengles aclamen plens de goig, mentre els seus llavis glorifiquen Déu. És la glòria reservada als qui l'estimen.
Versicle abans de l'Evangeli (Jn 14,6): Al·leluia. Jo sóc el camí, la veritat i la vida, diu el Senyor; ningú no ve al Pare sinó per mi. Al·leluia.
Text de l'Evangeli (Lc 9,7-9): En aquell temps, Herodes, el tetrarca, havent sentit totes les coses que succeïen, dubtava, ja que es deia per part d’alguns que Joan havia ressuscitat d’entre els morts, i per part d’altres que Elies havia aparegut o que un profeta dels antics havia ressuscitat. I digué Herodes: «Joan, jo l’he degollat. Però, qui és aquest de qui jo sento dir tals coses?». I tractava de veure’l.

© Albada Editorial / evangeli.net

«I tractava de veure’l»

Rev. P. Jorge R. BURGOS Rivera SBD (Cataño, Puerto Rico)

Avui el text de l'Evangeli ens diu que Herodes volia veure Jesús (cf. Lc 9,9). Aquest desig de veure Jesús li brolla de la curiositat. Hom parlava molt de Jesús pels miracles que realitzava al seu pas. Moltes persones parlaven d'Ell. L'actuació de Jesús va fer recordar al poble diverses figures de profetes: Elies, Joan Baptista, etc. Però, per tractar-se d'una simple curiositat, aquest desig no transcendeix pas. Per això, quan Herodes el veu no li causa cap impressió (cf. Lc 23,8-11). El seu desig s'esvaeix en veure'l cara a cara, perquè Jesús no vol respondre les seves preguntes. Aquest silenci de Jesús delata Herodes com a corrupte i depravat.

Nosaltres, com Herodes, segurament hem sentit, alguna vegada, el desig de veure Jesús. Però ja no tenim el Jesús de carn i ossos com el tenia Herodes, tanmateix, tenim altres presències de Jesús. Vull remarcar per a tu dues d'elles.

En primer lloc, la tradició de l'Església ha fet dels dijous un dia per excel·lència per veure Jesús en l'Eucaristia. Són molts els llocs on avui està exposat Jesús-Eucaristia. «L'adoració eucarística és una forma essencial de ser amb el Senyor. En la sagrada custòdia està present el veritable tresor, sempre esperant per nosaltres: no hi és allí per Ell, sinó per nosaltres» (Benet XVI). —Atansa't-hi perquè t'enlluerni amb la seva presència.

Per al segon cas podríem fer referència a una cançó popular, que diu: «És amb nosaltres i no el coneixem». Jesús és present en tants i tants germans nostres que han estat marginats, que pateixen i no tenen ningú que “els vulgui veure”. En la seva encíclica Déu és Amor, diu el Papa Benet XVI: «L'amor al proïsme arrelat en l'amor a Déu és sobretot una tasca per a cada fidel, però ho és també per a tota la comunitat eclesial». Així, doncs, Jesús t'està esperant, amb els braços oberts et rep en totes dues situacions. ¡Apropa't!

Pensaments per a l'Evangeli d'avui

  • «El Déu que busquem no és un Déu que estigui lluny de nosaltres. El tenim entre nosaltres. Habita en nosaltres com l’ànima en el cos si som per a Ell, si més no, membres sans als que el pecat no ha matat» (Sant Columbà, abat)

  • «Herodes no va ser capaç de superar les capes que bloquejaven el seu cor. L’ambició de poder, l’egoisme i les conviccions febles ofegaren aquesta possibilitat de descobrir un Jesús que patia per salvar-lo» (Francesc)

  • «Tota societat refereix els seus judicis i la seva conducta a una visió de l’home i del seu destí. Fora de la llum de l’Evangeli sobre Déu i sobre l’home, les societats es tornen fàcilment totalitàries» (Catecisme de l’Església Catòlica, nº 2.257)