La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Dissabte 10 de durant l'any

Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 5,33-37): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «(...) Digueu sí, quan és sí; no, quan és no. El que es diu de més, ve del Maligne».

Valentia per la veritat («Digueu sí, quan és sí; no, quan és no»)

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, en els temps moderns, s’han obert noves dimensions del saber. Però mai hom pot dir que el camí de l’home s’hagi completat del tot i que el perill de caure en la inhumanitat hagi quedat totalment descartat.

El perill és que l’home, precisament tenint en compte la grandesa del seu saber i del seu poder, es rendeixi davant la qüestió de la veritat. La raó, al final, es doblega davant la pressió dels interessos i de l’atractiu de la utilitat, i es veu forçada a reconèixer-la com a criteri últim. Existeix el perill que la filosofia, en no sentir-se ja capaç de complir la seva vertadera tasca, degeneri en positivisme; que la teologia, amb el seu missatge adreçat a la raó, resti marginada a l’esfera privada.

—Si la raó, gelosa de la seva presumpta puresa, esdevé sorda al gran missatge que li ve de la fe i saviesa cristianes, perd aleshores la “valentia per la veritat” i així no es fa més gran, sinó més petita.