La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Diumenge IV (A) d'Advent

Descarregar
Text de l'Evangeli (Mt 1,18-24): El naixement de Jesús, el Messies, fou d'aquesta manera: Maria, la seva mare, estava unida amb Josep per acord matrimonial i, abans de viure junts, ella es trobà que havia concebut un fill per obra de l'Esperit Sant. Josep, el seu espòs, que era un home just i no volia difamar-la públicament, resolgué de desfer en secret l'acord matrimonial. Ja havia pres aquesta decisió, quan se li va aparèixer en somnis un àngel del Senyor que li digué: «Josep, fill de David, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, a casa teva: el fruit que ella ha concebut ve de l'Esperit Sant. Tindrà un fill, i li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble» (...).

Només Déu és "Pare" de Jesús en sentit propi

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, en el relat successiu a la concepció de Jesús, Mateu ens diu que Josep no era el pare de Jesús, i que pensà en repudiar Maria discretament. Fou aleshores quan se li digué que la criatura que havia en ella venia de l'Esperit Sant (cf. Mt 1,20). Això implica un nou enfocament de tota la genealogia.

No obstant, la genealogia segueix sent important: Josep és el pare legal de Jesús. A través d'ell pertany segons la Llei, "legalment", a l'estirp de David. Nogensmenys, prové d'una altra part, de "dalt", de Déu mateix. El misteri de "d'on ets?", del doble origen, se'ns presenta de manera molt concreta: el seu origen es pot constatar i, amb tot, és un misteri. Solament Déu és el seu "Pare" en sentit propi.

—La genealogia dels homes té la seva importància per a la història en el món. I, malgrat tot, finalment és en Maria —la humil verge de Natzaret— on es produeix un nou inici, comença un nou mode d'ésser persona humana.