La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

22 d’Octubre: Sant Joan Pau II, papa

Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 21,15-17): Quan Jesús s'aparegué als deixebles vora el llac de Tiberíades i hagué esmorzat amb ells, va preguntar a Simó Pere: (...) «Simó, fill de Joan, m'estimes?». Pere es va entristir que Jesús li preguntés per tercera vegada si l'estimava, i li respongué: «Senyor, tu ho saps tot; ja ho saps, que t'estimo». Li diu Jesús: «Pastura les meves ovelles».

Sant Joan Pau II, papa (1920-2005)

Mn. Antoni CAROL i Hostench (Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Espanya)

Avui celebrem sant Joan Pau II, el “Papa rector del món” (recorregué tants kilòmetres com per a viatjar dues vegades a la Lluna). El seu pontificat fou un dels més llargs de la història (gairebé 27 anys), durant els quals afrontà tots els aspectes de la vida de l’Església, tot posant l’amor a Jesucrist al centre de la vida eclesial: publicà el nou “Catecisme de l’Església Catòlica”, va promulgar el nou “Codi de Dret Canònic” i aprovà la nova versió oficial de la Bíblia (l’edició “Neovulgata”); impulsor incansable de l’ecumenisme i del diàleg inter-religiós; encoratjador de la pau i de la devoció a la Divina Misericòrdia; promotor de moltes causes de canonització i beatificació (ressaltant la importància de la santedat dels fidels laics)...

Fou una de les personalitats més influents del segle XX, alhora que testimoni i víctima dels seus horrors: ell experimentà personalment la cruesa del nazisme i del comunisme soviètic, als que s’hi oposà mitjançant una mena de revolució espiritual i cultural. El Papa Wojtyla liderà la preparació i celebració del Jubileu de l’Any 2000. D’ell es diu que és el Papa que no podria llegir tot el que va escriure: 14 encícliques, incomptables cartes / exhortacions apostòliques, homilies, decrets... Consagrat bisbe als 40 anys i nombrat cardenal 7 anys després, Mons. Wojtyla fou un dels pares conciliars més joves del Vaticà II.

—En ser elegit Bisbe de Roma (1978), el Primat de Polònia —el llegendari cardenal Wyszynski— li va dir al nou Papa: «Tu conduiràs l’Església del Concili fins al tercer mil•lenni». Ni els atemptats mortals que patí ni la seva llarga i greu malaltia ho pogueren impedir!