La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

27 de Desembre: Sant Joan, apòstol i evangelista

Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 20,2-8): El diumenge, Maria Magdalena se'n va corrents a trobar Simó Pere i l'altre deixeble, aquell que Jesús estimava, i els diu: «S'han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l'han posat». Pere i l'altre deixeble van sortir cap al sepulcre (...). Arribà (...) Simó Pere (...) i va entrar al sepulcre; veié aplanat el llençol d'amortallar, però el mocador que li havien posat al cap no estava aplanat com el llençol, sinó que continuava lligat a part. Llavors va entrar també l'altre deixeble (...), ho veié i cregué.

Sant Joan, apòstol i evangelista

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui celebrem un altre membre del Col•legi Apostòlic: Joan, fill de Zebedeu, i germà de Jaume. El seu nom, típicament hebreu, significa "el Senyor ha donat la seva gràcia". Estava arranjant les xarxes a la riba del llac de Teberíades, quan Jesús el cridà. Joan forma sempre part del grup restringit que Jesucrist porta amb Ell en determinades ocasions. Autor del quart Evangeli, de tres Cartes i de l'Apocalipsi.

A l'Església de Jerusalem fou una de les "columnes". Segons la tradició, Joan és "el deixeble predilecte" que posa el cap sobre el pit del Mestre durant l'Última Cena, es troba als peus de la Creu al costat de la Mare de Jesús i és testimoni tant de la tomba buida com també de la presència del Ressuscitat. L'Església Oriental l'anomena simplement "el Teòleg" (el qui parla de les coses divines amb termes accessibles).

—Un tema característic de Joan és l'amor. Ell no fa un tractat abstracte perquè el veritable amor, per naturalesa, sempre fa referència directa a persones reals.