La nostra pàgina utilitza cookies per millorar l'experiència d'usuari i li recomanem acceptar el seu ús per aprofitar plenament la navegació

Master·evangeli.net

Evangeli d'avui + breu explicació teològica

Diumenge 3 (B) de Quaresma
Descarregar
Text de l'Evangeli (Jn 2,13-25): I era a prop la Pasqua dels jueus, i pujà Jesús a Jerusalem. I trobà en el temple els qui venien bous i ovelles i coloms, i els canvistes asseguts. I havent fet un flagell amb cordes, els expulsà tots del temple (...) els digué (...): «Traieu tot això d’aquí! No feu de la casa del meu Pare una casa de comerç». Els seus deixebles es recordaren que està escrit: «El zel de la teva casa em devora». Li respongueren, doncs, els jueus, i li digueren: «Quin signe ens mostres per fer aquestes coses?». Els respongué Jesús, i els digué: «Enderroqueu aquest temple i en tres dies el tornaré a alçar» (...).

Jesús purifica el Temple

REDACCIÓ evangeli.net (elaborat a partir de textos de Benet XVI) (Città del Vaticano, Vaticà)

Avui, tenint la Passió a la vista, contemplem Jesús expulsant enèrgicament del Temple els mercaders que ocupaven "l'atri dels gentils". Jesucrist atacava la normativa en vigor disposada per l'aristocràcia del Temple, però no violava la Llei i els Profetes. Contra una praxi profundament corrupta, que havia esdevingut en "dret" (es permetia el mercadeig al lloc d'oració reservat per als gentils), Jesús reivindicava el vertader dret diví d'Israel.

El Crist removia allò que era contrari a l'adoració comú de Déu, tot desallotjant l'espai per a l'adoració de tots. De fet, no intervingué la policia del Temple i les autoritats es limitaren a demanar-li un "senyal" que el legitimés per a tot allò: "Destruïu aquest santuari, i en tres dies l'aixecaré" va ser la seva resposta: el seu "senyal" és la creu i la resurrecció.

La creu i la resurrecció el legitimen com Aquell que estableix el vertader culte. Jesús es justifica a través de la seva Passió: aquest és el signe de Jonàs, que Ell ofereix a Israel i al món.